Heroes of Carcassonne

Fénykép2465

Pár napja játszuk ezt a Carcassonne-ra épülő hőssel mászkálós, harcolós, várfoglalós társast. Az alap készlet, az Első kieg és a Torony kieg van a dobozunkban. A szabály valami ilyesmi:

HEROES OF CARCASSONNE 15/03/23

Indulás egy-egy háromszintes toronyból. A tornyok között 4-5 térképlap úttal, útelágazással, esetleg középen egy várrészlettel.

A tornyok három szintje a hősök életerejét jelenti, és azt hogy hány kockával dobhat. Ha egy csatában sérül a hős, akkor egy szintet le kell venni a toronyból. Így mindig látható, milyen állapotban van a hős, illetve hány kockával dobhat (3d6, 2d6, d6).

A játékosok felváltva húznak térképlapokat. Laplerakás után kockadobás.

Egy 1-es: A lerakott mezőn egy sárkánylovag (fekete bábu) áll. Ha a mezőn vár is áll, akkor mindig a várban van a sárkánylovag.

Két 1-es: Ha a mezőn vár is áll, akkor az egyik sárkánylovag a várban van, a másik az úton vagy a legelőn. Ha nincs várrészlet, akkor csak egy sárkánylovagot kell letenni.

Három egyforma kocka: A lerakott mezőn sárkány/hercegnő/varázsló/boszorkány áll. (Választható. Részletek később.)

Ha a lerakott mezőn kolostor van, akkor 1-es dobásoknál sem jelenik meg sárkánylovag vagy sárkány, sőt egy tetszőleges sárkánylovagot le is lehet venni a térképről.

Ha nincs már letehető sárkánylovag, akkor 1-es dobás esetén a már térképen lévők mozdulnak a legközelebbi hős felé egy-egy mezőt. A sárkány ilyenkor három mezőt lép (repül).

A hősök annyit léphetnek, ahány kockán nincs 1-es. Az úton gyorsabban lehet haladni, +1 lépés bónusz, ha végig úton megy a hős.

A várba be- és kilépés +1 lépésbe kerül. Kész várban azonban +1 lépés bónusz. Félkész várban normál lépés.

A saját toronyba nem kell külön belépni. Más tornyába nem lehet lépni, de a torony térképlapjára igen.

Nem kötelező minden lépést lelépni.

Ha egy lapot nem lehet lerakni a térképre, akkor azt félre kell tenni.

Harcra kerül a sor, amikor sárkányos/sárkánylovagos mezőre lép a hős, vagy egy ellenséges várban 1 lépésre kerül az ellenségtől (3 lépésre a sárkánytól). Ekkor kockadobás, ahol minden 1-es sérülés jelent (–1 toronyszint, illetve kocka), ha nincs 1-es, akkor győzelem! A nem 1-es kockák száma = szerzett tapasztalat.

Az elfoglalt kész várakért annyi tapasztalat jár ahány térképlapból állnak. A letett zászlós katonák jelzik, ha egy vár a miénk. Ha nincs már zászlósunk, akkor nem tudunk több várat elfoglalni.

A másik játékos várát is ugyanígy meg lehet támadni, de csak akkor, ha már nincs benne a hős csak egy zászlós.

Ha egy sárkánylovag lép a várunkba, akkor a hőssel védekezhetünk, de a magányos zászlósok rögtön elmenekülnek. Ilyenkor a vár méretétől függetlenül 3 (+pajzsok száma) pontot veszít a játékos, a sárkánylovag pedig örökre megtelepszik a várban. (El kell fektetni a bábut.)

Harc után már nem lehet tovább lépni.

A kolostorokban és a saját toronyban körönként egy szintet gyógyul a hős. A gyógyulás a belépés után rögtön megkezdődik.

Sárkány – A fejét háromszor kell levágni, ezért a csata hosszabb és kockázatosabb.

Hercegnő – 10 tapasztalati pont, ha sikerül elvinni a toronyig. Ehhez először arra a térképlapra kell lépni, amelyen áll. Ha a toronyhoz vezető úton csatába keveredik a hős, a hercegnő meghal. Ha egy sárkánylovag vagy a sárkány lép a hercegnőhöz, akkor a hercegnő meghal.

Varázsló – Amíg a térképen van, életre kelt minden elfektetett bábut.

Boszorkány – Amíg a térképen van, minden hős körönként egyet gyógyul.

A hercegnő, a varázsló és a boszorkány is a sárkány és a sárkánylovagok célpontja, ugyanúgy közelednek feléjük mintha hősök lennének.

A szerzett tapasztalatot a hagyományos számlálótáblán kell vezetni egy zászlóssal. A játék 50 pontig vagy az egyik (a vesztes) játékos hősének haláláig tart.

***
Ezzel egészen jól elvagyunk, de még biztosan alakul. Majd frissítem ezt a bejegyzést 🙂

2 thoughts on “Heroes of Carcassonne

 1. Az eredeti dobozokban van sárkány, tündér és meeple-ök. A ti verziótokban mi a boszi, a varázsló a sárkánylovasok ,ezek bábuk vagy a lapkákon szereplő ábrák? A 3 “vár” hogy kerül le? A 4-5 lap távolság, az random lapkákból jön? Hány játékosra van “optimalizálva”, mert 3 játékosnál a “középső” kétoldalról szopóágon van a T alakú elrendezés miatt, nem? Tehát páratlan játékossal hogy épül fel a pálya aszimmetrikusan? Én bevallom nem értem a felét se ennek a verziónak, pedig nekünk is nem 1-2 kieg. megvan az alapjátékhoz. Potenciál van benne és kreatív irányba mutat, de a rövid leírás alapján én nem vágom teljesen a mechanizmust.
  További sikeres moddolást!

 2. Üdv!

  A fekete bábukat használjuk sárkánylovasoknak. Eredetileg a nagyobb fekete bábu volt a sárkány, aztán megvettük a Hercegnő és Sárkány kiegészítőt. Így lett egy hercegnőnk is, és akkor már megnéztük mi más lehetne még. A Mage and Witch minikiegészítés természetesen 🙂

  A kezdőtérkép valamennyire random, de inkább csak egy általános út. Egy-egy vártornya van a játékosoknak három-három szinttel. Ezeket a kezdőtérkép két végére tesszük. Három játékos esetén nem tudok jobbat a T alaknál – esetleg az L 🙂

  Egyelőre csak ketten játszottuk a játékot, ráadásul szövetségben. A hősök egymás elleni harca még nincs kidolgozva. Egymás várait azért el lehet foglalni 🙂

  Az utóbbi hetekben sajnos nem játszottunk… Szívesen olvasok bármilyen ötletet 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s