Pogácsa

Az alábbiak szerint készítendő:

1 dl tej + 1 csapott teáskanál cukor –> langyosra melegíteni, majd 15 g élesztőt szétmorzsolva beletenni és várni amíg “felfut” (azaz megpúposodik, habozódni kezd)

2 tojássárgája + 4 kávéskanál só + fél kg liszt + 10 dkg sertészsír + 1 doboz tejföl –> összegyúrni (ez ilyen kis morzsás száraz massza lesz)

Ezt a száraz tésztát és futtatott tejet összegyúrni, majd egy órán át pihenni hagyni. (Legjobb a kályha tetején keleszteni, de bármilyen kellemesen langymeleg hely jó neki.)

Nyújtás (1-2 cm vastagra), hajtogatás, 15 perc szünet.
Nyújtás, hajtogatás, 15 perc szünet.
Nyújtás, hajtogatás, 15 perc szünet.
Nyújtás, szaggatás.

A tepsiben lekenni egy felvert tojással. Magas hőfokon rövid idő alatt kisütni (amíg barnulni nem kezd), majd még pár percig alacsony hőfokon barnítani.

A meleg pogácsa hideg tejjel a legfinomabb. Jó étvágyat! 😀

Reklámok