A Manák-trilógia (1-2)

Ez a két írás ugyan a régi Karmapolis(z) oldalról van, de az lényegében ugyanaz mint a The Oranges, úgyhogy megkapja ugyanazt a kategóriát : )

Terry Pratchett: Sofőrök – A Manák trilógiája 1.

Pratchett Korongvilágon játszódó kötetei számomra mindig is a megbízható szórakozási forrást jelentették. Ez a trilógia azonban egy másik világ története, ezért kissé bátortalanul vágtam bele.

Ankh-Morpork ismerős, szennytől mocskos utcái helyett egy egészen hétköznapi világba botlottam, ahol Pratchett a manáknak nevezett kis, manószerű lények életét, kalandjait tárja elénk. Ezek a kis lények az emberek között élnek, méretük és sebességük folytán láthatatlanul. A történet középpontjában egy autópálya étterme mellett élő kis mana-kolónia áll, akik úgy hiszik, ők az utolsók népükből. Mivel sorsuk egyre sanyarúbb, úgy döntenek mindent egy lapra téve, felszöknek egy teherautó platójára és új életet kezdenek valahol máshol. Az Áruházig jutnak, ahol egy náluk ezerszer nagyobb manatársadalomba botlanak, egy bonyolult kasztrendszerbe, és egy világvégébe… A történet elején megismert kis csoport számára azonban nincs lehetetlen, igazukat bizonyítván létrehozzák a Sofőrők kasztját és megmentik áruházi társaikat.

A Korongvilág-regényeknél megszokott, humorba bújtatott bölcsességek itt talán nagyobb hangsúlyt kapnak, de ezzel együtt is egy kedves mese, melynek hősei igazán a szívhez tudnak nőni, és ha vége a könyvnek, hiányoznak.

HammerWorld magazin, 2004. májusi szám

************************

Terry Pratchett: Földvájók – A Manák trilógiája 2.

A trilógia folytatásában a lerombolt Áruházból megmenekült mananép Új Otthont alapít a Szabad Ég alatt, pontosabban egy bezárt kőfejtőben. A szokatlan körülményekkel (időjárás, vadállatok) lassan megbarátkozó kis lények kalandjai azonban ezzel nem érnek véget. A kőfejtőt hamarosan újra használatba veszik az emberek, ezért kedvenc főhősünk, Masklin néhány társával elindul a közeli repülőtér felé, a következő Nagy Menekülést (illetve Hazatérést) előkészíteni. Távollétükben hatalmi harcok osztják meg a manákat, akiknek így, az egyre gyakrabban megjelenő emberek mellett saját társaikkal is meg kell küzdeni.

Pratchett ‘mesetrilógiájának’ második kötete is letehetetlen olvasmány, követi az első rész hagyományait: egyszerre vicces, izgalmas, bölcs és szerethető. Akinek tetszett a Sofőrök, az rögtön otthon fogja érezni magát ebben a történetben is.

HammerWorld magazin, 2004. júniusi szám

************************

A harmadik rész? Megvan az is. Nagyjából fél évvel később jelent meg, 2004 őszén. Nem rossz, de valahogy nem éreztem olyan erősnek mint az első kettőt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s