Jó széllel francia partra

(Herbert Ernest Bates regénye)

joszellelEgy klasszikus fantasy mű hasonló címe miatt akadt meg a szemem néhány éve ezen a köteten. Európa Zsebkönyv, olyan igazi felnőtt-designos könyv. Háborús regény ez, egy volt brit repülőtiszt írása a második világégésről. Nem tudom mennyire mintázta önmagáról a főhőst az író; még három könyve jelent meg ebben a témában.

John Franklin és csapata bevetésről repül haza egy éjszaka Franciaország felett, amikor az egyik hajtómű meghibásodása miatt kényszerleszállást kell végrehajtaniuk. Többé-kevésbé épségben érnek földet és próbálják megfejteni, hogy a megszállt vagy a behódolt részén vannak az országnak és hogy merre juthatnak vissza Angliába.

Felkavaró történet rejtőzésről, menekülésről, szerelemről. Jó lenne, ha egy francia team kapná magát és filmet készítene belőle.

***

A fenti írás (azaz 2002) óta még kétszer olvastam ezt a regényt, az egyik kedvencem. Wiki szerint a könyv 1944-ben jelent meg, az eredeti cím (Fair Stood the Wind for France) egy régi vers első sora, 1980-ban pedig négyrészes tévéfilmet készített a történetből a BBC.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s